Marcio Kogan - Laranjeiras House

Marcio Kogan

Laranjeiras House

Here's one of Marcio's latest houses built in the Laranjeiras condominium, just south of Parati on the border of São Paulo and Rio states. Once again ultra wide openings and indoor outdoor flow prevail, yet this time the ultra sleek minimalism has be softened through more wood, vernacular roof tiles, a peaked roof and multi coloured curtains (take a look, it all works so well).

Laranjeiras, the sleekest beach condominium (in the Brazilian sense referring to a gated community) has some of the best beaches in the area and its own marina. Marcio's Du Plessis house is also in the complex. In contrast to Marcio's houses in São Paulo city, the security of this complex, has allowed him to open up the house to the views, pool and beach beyond.

The house faces north as an L with the games room and pool on the seaward side of the house. Large decks are once again shaded by wide overhands. The bedrooms have east-west doors for cross ventilation, as does the dining room and living areas. The bar and games room have north-south doors. In the corner of the L are the stairs, kitchen, service areas and maids quarters. Heading upstairs you find 6 bedrooms. Two doubles and the rest twins, each with ensuite and their own set of soft pastel coloured curtains for the bugs.

Catching an easterly sunrise across the beach must be fantastic from the upstairs balconies, yet on the days when you're not keen to rise early, the entire front section can be battened up to form a single wooden mass. This I presume would also help as this area could get hit by the odd storm. The lattice work railings surrounding the upper decks have almost a Burberry feel to them with their chequered pattern, providing privacy and protection whilst still allowing air to circulate.

Downstairs, although appearing open, can be closed up using hidden glass doors concealed in the stone/wooden walls. To the east, a short wooden deck to the sunken pool (for grip). Marble flooring extends out the west side of the house contrasting in texture and colour to the lawn beyond. Stone features again at the centre of the house, extending to surround the bar and games area, as a base for the lighter wooden structure above.